Käy peremmälle, ota kupponen kahvia ja istu keinutuoliin niin kerron, mitä kaikkea Villassa tehdään. Kirjavilla on pikkuinen tamperelainen kirjansitomo, jossa käsin sidottujen kirjojen lisäksi voi tehdä muutakin - huovuttaa, värjätä, kertoa omaa tarinaansa sanoin ja käsillä. Kirjavillan avoimet kirjansidontaillat parittomien viikkojen keskiviikkoisin jatkuvat 31.1.2024 alkaen. Tervetuloa kerran tai useampana iltana tekemään kirjaa, jollaista ei ole toista! Katso lisätietoa, päivämäärät ja muuta käytännön ohjeistusta täältä.

Kirjavilla on myös tila taiteen terapeuttiselle tekemiselle. Olen Valviran hyväksymä psykoterapeutti ja ekspressiivinen taideterapeutti. Minulla on oikeus antaa Kelan kuntoutuspsykoterapiaa. Terapiapaikat ovat tällä hetkellä (tammikuussa 2024) täynnä, vapautuvia paikkoja on tiedossa seuraavan kerran vuoden 2025 alkupuolella. Joskus paikkatilanne muuttuu nopeammin kuin päivitän tietoa tänne, ota yhteyttä jos haluat tarkistaa sen, parhaiten tavoitat sähköpostilla tai tekstiviestillä.

huovutettu hahmo Keinussa istuva hahmo tuunattu kuva prinsessasta voimaa uhkuva hahmo

Oikeastaan ajattelen olevani ennen kaikkea ekspressiivinen taidepsykoterapeutti, kunst- og uttrykkspsykoterapeut, kuten norjalaisen yliopistokoulutukseni suoma titteli kuuluu. Ekspressiivinen taideterapia on oman teoriapohjansa mukaisesti psykoterapiasuuntaus, jossa taide ja psyyke, luovuus ja mieli, ovat erottamattomasti läsnä terapeuttisessa prosessissa. Kertovan kehon ja luovan mielen kautta voi joskus olla sanoja suorempi tie tunnetasolla korjaavaan kokemukseen. Ekspressiivisessä taideterapiassa voi eri taidemuotoja kokeillen ja uteliasta, ihmettelevää asennetta vaalien ilmaista oman minän eri puolia ja etsiä muotoa uusille kokemisen tavoille. Myös keskustelu on tärkeä osa terapiaa, sanoilla päätellään ja jaetaan tapahtunutta, luodaan ymmärrystä.

Ekspressiivisen taideterapian tavalla on mahdollista työskennellä riippumatta siitä, millä tavoin mieli oireilee. Nykyhetkeen ja omaa kehoon ankkuroiva työskentely vakauttaa ja rauhoittaa samalla kun se avaa tietä luovuudelle. (Luovuus ymmärretään asioita uusilla tavoin yhdistelevänä tietoisen ajattelun pohjavirtana, ei niinkään taiteellisena lahjakkuutena; ekspressiiviseen taideterapiaan tullakseen ei tarvitse olla taiteellisesti osaava tai harrastunut.) Käytän usein ilmaisua "taiteen metaforinen suoja" kuvaamaan mielen sisäistä paikkaa, jossa kipeitä ja traumaattisia kokemuksia voi käsitellä taiteen keinoin turvalliseen tahtiin.

Myös oman henkilökohtaisen kasvun tavoite voi tuoda ekspressiiviseen työskentelyyn, yksilönä tai ryhmässä. Tällä hetkellä en aktiivisesti kokoa uutta ryhmää, mutta ota yhteyttä jos toivoisit sellaista, olen aika helposti yllytettävissä. Aiemmista ryhmistä voit lukea Ekspressiivinen taideterapia -linkin takaa.

Ekspressiivinen taideterapia on läheistä sukua hahmoterapialle, ja minut on Kelan rekisteriin merkittykin hahmoterapeuttina, koska Kelan valikossa ei ole (vielä!) ekspressiivistä taidepsykoterapiaa. Käytännössä käytän ehkä tietoisemmin taiteen suomaa mahdollisuutta kuunnella nykyhetkessä ja kohtaamisessa syntyvää ja antaa sille muoto ja ilmaisu. Voit lukea ekspressiivisestä taideterapiasta lisää täältä. Ota yhteyttä jos kiinnostut, katsotaan mikä tilanne on aikataulujen suhteen.

Olen psykiatrian erikoislääkärikoulutuksessa, vaikka ekspressiivinen taideterapia onkin todellinen intohimoni ja kutsumukseni. Olen viimeksi ollut lääkärin töissä psykiatrian poliklinikalla Torniossa Keroputaan sairaalassa, joka tunnetaan avoimen dialogin hoitomallistaan. Kirjavillassa en varsinaista lääkärintyötä tee, ainakaan toistaiseksi, mutta voit varata ajan vastaanotolle, jos haluaisit keskustella esimerkiksi taiteen, mielen, kehon ja psyykkisten oireiden yhteyksistä, traumatietoisesta psykiatriasta tai lääkkeettömistä hoitomuodoista.


Kääty kirjoista, helmistä ja 
huopapalloista Yö- ja päiväkirjat Villalangalla kirjoitettu runo

Toivottavasti viihdyt näillä kirjavilla sivuilla! Vasemman valikon kuvista tai sivun yläosan otsikoista klikkaamalla voit lukea lisää Kirjavillasta. Kirjavilla on nyt myös Facebookissa, klikkaa tästä katsomaan!